Tantra jooga

Tantra jooga on joogaharjoitusmuoto, joka on linjassa tantran kanssa, joka on Intiasta, Tiibetistä ja muualta Aasiasta peräisin oleva muinainen henkinen harjoitus.

Tantra yhdistetään usein tantraseksiin, joka on aistillinen, henkinen seksin muoto. Mutta nämä seksuaaliset käytännöt ovat itse asiassa vain yksi osa tantraa, ja niitä kuvaillaan oikeammin neotantraksi.

Tantra tarkoittaa sanskritiksi ”kutoa”, ja klassisessa tantrassa on kyse henkisen valaistumisen saavuttamisesta yhdistymällä energiaasi. Tämä perinteinen käsitys tantrasta on tantrisen joogan ydin.

Mitä tapahtuu perinteisen tantra joogan aikana.

Olin kouluttautunut joogaopettajaksi länsimaisen perinteen mukaisesti, mutta vasta kun asuin intialaisessa ashramissa ja harjoittelin perinteistä tantra joogaa, pääsin todella syvimpään ymmärrykseeni ja ilmaisuun siitä, mitä jooga on. Intian shalassa (sanskritin sana tarkoittaa ”kotia”) tantrajoogatunnit alkoivat siten, että oppilaat makasivat lattialla silmät kiinni. Odotimme, kunnes opettaja tuli huoneeseen, ja tiesimme vain aloittaa kuuntelemalla hänen sanojaan huoneen takaosasta. He eivät esitelleet itseään, eivätkä selittäneet mitään siitä, mitä tulisi tapahtumaan tai miten asanat tulisi suorittaa. He vain puhuivat sanat – monet niistä olivat minulle tuntemattomia. Aluksi olin hämmentynyt ja hieman vihainen, koska en tiennyt, mistä oli kyse. Minun oli katsottava muita oppilaita nähdäkseni, mitä jotkut asanat olivat. Ajan mittaan aloin löytää rauhan äänestä, joka kajahti huoneen takaosasta. Löysin vapauden siinä, että pystyin sulkemaan silmäni ja keskittymään täysin harjoitukseeni ilman opettajan vihjeiden häiritseviä ääniä. Opin ajan myötä, että tämä joogamuoto on enemmänkin liikkuvaa meditaatiota kuin fyysistä harjoittelua. Perinteisessä tantrajoogassa keskitytään sisäiseen yhteyteen ja pohdintaan, ja fyysinen joustavuus, voima ja asentojen tuntemus ovat taka-alalla ensisijaisen itsetuntemuksen ja voimaantumisen sijaan. Lopulta pystyin löytämään jokaisesta asanasta juuri sen, mitä kehoni tarvitsi, koska kukaan ei sanonut minulle, miten se piti tehdä tai kuinka kauan sitä piti tehdä. Löysin voimaa tästä vapaudesta ja aloin pitää tätä joogamuotoa paljon voimakkaampana kuin mitä olin itse kokenut lännessä.

Tantra jooga vs. tavallinen jooga.

Jäin tuohon ashramiin melko pitkäksi aikaa, ja lopulta sain sertifikaatin opettamaan tätä perinteisen tantrajoogan tyyliä. Nyt olen palannut länsimaiseen kotiini, jossa joogan harjoittelu tarkoittaa yleensä sitä, että ajetaan kilpaa liikenteen läpi, juostaan studiolle viime hetkellä ja suoritetaan mitä tahansa sarjaa opettajamme valitsemassa tahdissa. Palattuani valtavirran joogatunneille jouduin kohtaamaan sen, miten paljon painotetaan opettajaa. Opettaja seisoo huoneen edessä, esittäytyy ja opastaa sinut hänen luomansa asentosarjan läpi, johon on yhdistetty hänen tekemänsä soittolista. Tällaisessa harjoittelussa ei ole mitään väärää. Joogassa on kyse siitä, että otat sen matkan, jota tarvitset, eikä kukaan muu voi kertoa sinulle, mikä se on. Mutta koettuani toisenlaista joogaa huomasin kysyväni itseltäni: ”Onko tämä todella minun harjoitukseni? Tunnenko itseni voimaantuneeksi seuraamalla sitä, vai onko minun viljeltävä henkilökohtaista vapautta ja voimaa eri tavalla?”. Kun johdan tantrajoogatunteja, olen paikalla tukemassa ja ohjaamassa oppilaitani lempeästi. Autan heitä löytämään uudelleen henkilökohtaisen voimansa ja vapautensa ja vastaanottamaan kaiken sen nautinnon, mitä joogalla on tarjota. Tantrajoogaohjaajan tehtävänä on rohkaista sinua löytämään, mikä tuntuu hyvältä sinulle harjoituksesi jokaisella hetkellä, ja luottamaan siihen. Tantrajoogassa ohjaajasi tehtävänä on luoda tila, jossa voit todella olla yhteydessä itseesi – mieleesi, kehoosi ja henkeesi. Eräs pitkäaikainen oppilaani sanoi kerran: ”Rakastan tulla tantraan, koska minun ei tarvitse tehdä joogaa, vaan voin vain olla jooga.” Juuri siinä on kyse. Tantratunneilla opettaja kehottaa sinua rentoutumaan ja yksinkertaisesti kuuntelemaan. Opettajana johdatan sinut joogatilaan – kehon ja hengityksen liikkumiseen. Siitä lähtien ei ole olemassa oikeaa tai väärää. Ohjaamme sinua oikeaan linjaukseen ja muotoon, jos jokin asento saattaa vahingoittaa sinua, mutta kunnioitamme jokaisen harjoittajan oikeutta valita, mikä on hänelle parasta. Joogan todellinen tarkoitus on pohjimmiltaan helpottaa meditaatiota. Pattabhi Jois, joogan isä, sanoi, että ”liikkuvat asanat ovat vain keino hiljentää keho meditaatiota varten”. Perinteinen tantra on liikkuvaa meditaatiota. Uskomme, että kun päästät irti uskomuksesta, että et voi laittaa jalkojasi pääsi taakse, huomaat, että itse asiassa voit.

Miten harjoitella tantra joogaa?

Hiljennä mielen höpinät.

Tantra jooga johtaa kaikkien henkisten ja fyysisten kasvun esteiden purkamiseen. Mitä ajattelet, ennen kuin menet selinmakuulle? ”Ranteisiini sattuu; en ole tarpeeksi vahva; olen liian vanha.” Mitä sinä tunnet? Paniikkia? Pelkoa? Kipua? Tantrinen jooga pyrkii hiljentämään tämän henkisen höpinän, jotta oppilaat voivat virrata haastaviin asanoihin helposti. Henkilökohtainen voimaantuminen on yksi tantrisen joogan suurimmista lahjoista. Jos pystymme auttamaan oppilaitamme luottamaan omaan intuitioonsa, heistä tulee omia suurimpia opettajiaan.

Opi viihtymään hiljaisuuden kanssa.

Perinteisillä tantrajoogatunneilla ei opeteta musiikin kanssa. Uskomme siihen, että on tärkeää olla rauhassa hiljaisuuden äänissä. Maailmassa, jossa on loputtomasti häiriötekijöitä, joogastudion tulisi olla mietiskelyn ja rentoutumisen pyhättö. Olen harjoitellut joogaa 20 vuotta ja opettanut 10 vuotta. Tiedän, että kun kuulen soittolistalta kappaleen, josta todella pidän, poistun harjoituksestani. Alan virrata musiikin tahtiin enkä hengitykseni virtaukseen ja kehoni tuntemuksiin.

Siirrä syrjään joustavuus tai fyysinen kunto lopputavoitteena.

Sen sijaan nuo asiat ovat luonnollisia tuloksia siitä, että tulemme läheisesti tietoisiksi mielestämme ja kehostamme ja olemme yhteydessä niihin. Yksi opettajistani sanoo, että ”kehomme voi tehdä kaiken, mitä se on koskaan oppinut. Meidän täytyy vain päästä pois niiden tieltä”. Olemme kehittyneet pitämään kehomme pakene tai taistele -tilassa, koska heitämme niihin stressitekijää toisensa jälkeen. Olemme päässeet pisteeseen, jossa meistä tuntuu, että meidän on perusteltava tai pyydettävä anteeksi rentoutumista. Pakotamme itsemme jatkamaan liikkumista, luomista, kuluttamista ja energiankäyttöä, kunnes yksinkertaisesti emme enää pysty. Kun pakotamme itsemme jatkuvasti juoksemaan tyhjin käsin, kehomme alkaa käyttää varantojamme. Se tekee meistä kireitä, jäykkiä, masentuneita ja ahdistuneita. Perinteiset tantrajoogatunnit on suunniteltu helpottamaan täydellistä rentoutumista. Kun löydämme tavan vapauttaa kehomme ja mielemme jännitykset, saavutamme uusia korkeuksia ja syvyyksiä harjoituksessamme ja elämässämme.

Nojaa nautintoon.

Tantra jooga valmistaa mielesi ja kehosi vastaanottamaan ja kokemaan nautintoa. Mutta huomaa, että emme puhu tässä seksuaalisesta nautinnosta. (Tosin erikseen on olemassa seksuaalisempia tantrisia joogaposeerauksia pariskunnille ja tavallisia joogaposeerauksia parempaan seksiin, jos siitä olet kiinnostunut). Nautinto liitetään usein seksiin, koska nautinto on nautinnollinen tunne kehossa. Mutta tantristen periaatteiden mukaan kaikkien asioiden elämässä pitäisi tuottaa nautintoa. Kaiken, mitä teet, pitäisi tuottaa sinulle nautintoa. Jos siis olet tunnilla, jossa opettaja vaatii sinua jäämään asanaan tai tulemaan siitä pois ennen kuin kehosi on saanut kaiken mahdollisen nautinnon, et hallitse todellisuuttasi. Ja jos te ette hallitse todellisuuttanne, kuka sitten hallitsee?

Seuraa omaa polkuasi.

Tantra jooga auttaa sinua purkamaan ehdollistumisen, jota olet kohdannut koko elämäsi ajan. Länsimaissa meidät opetetaan hyvin nuorena asettumaan jonoon, puhumaan vain, kun meitä kehotetaan, liikkumaan vain, kun siihen on saatu lupa. Meitä opetetaan värittämään linjojen sisällä, olemaan poikkeamatta muusta ryhmästä. Perinteinen tantrajooga auttaa meitä löytämään sisällämme olevan voiman seurata omia polkujamme. Alitajuntaan kajoamalla voimme löytää todellisen itsemme uudelleen. Kun tunnemme todellisen itsemme, voimme elää parasta elämäämme. Meidän on hengitettävä ja päästettävä irti ehdollistumisesta, joka pitää meidät kaukana todellisesta ilostamme. Meidän on opittava seisomaan omilla jaloillamme ja otettava elämämme takaisin.

Jätä kommentti