Jooga hyödyt

Jooga on suosittu tapa lisätä joustavuutta, vahvistaa voimaa ja vähentää stressiä. Joogan höydyt ovat lukemattomat

Tämä fyysisten ja henkisten harjoitusten järjestelmä sai alkunsa Intiasta noin 5 000 vuotta sitten. Yksi jooga-sanan käännös on ”unioni”, joka viittaa kehon, mielen ja hengen yhteyteen.

Joogaa on monenlaista, ja sen lajit vaihtelevat lempeästä rasittavaan, mutta jokainen joogamuoto parantaa terveyttäsi päästä varpaisiin, sisältä ja ulkoa.

Yleisimmät joogassa harjoitettavat tekniikat ovat asanat (sanskritiksi ”asanat”), hengitysharjoitukset (sanskritiksi ”pranayama”) ja meditaatio.

Säännöllisesti harrastettuna jooga tarjoaa paljon hyötyjä Se voi auttaa toipumaan sairauksista ja kivuista ja ehkäistä sairauksia. Se voi myös lisätä henkistä selkeyttä, emotionaalista tasapainoa ja yleistä hyvinvointia.

Tässä artikkelissa käydään läpi joogan hyödyt

Joogan fyysiset hyödyt eli Joogan vaikutus kehoon

Säännöllinen joogaharjoitus parantaa kaikkia kehon järjestelmiä: Luusto-, lihas-, iho-, verenkierto-, hermosto-, ruoansulatus-, hengitys-, hormonitoiminta-, eliminaatio- ja lisääntymisjärjestelmä!

Joogan vaikutus kehoon on siis kattava

Parempi voima ja lihaskunto

Jooga asennot vahvistavat ja taivuttavat kaikkia kehon lihaksia. Tasapainoinen harjoitus sisältää sekoituksen rentouttavia ja voimaa kehittäviä asentoja. Joogan säännöllinen harjoittelu lisää lihaskuntoa. Se vahvistaa myös sisäisiä fysiologisia järjestelmiäsi, kuten ruoansulatus-, verenkierto-, hengitys- ja hermojärjestelmääsi.

Suurempi joustavuus

Yksi joogan tunnetuimmista eduista on lisääntynyt joustavuus. Nivelten, jänteiden ja lihasten pitäminen notkeina on tärkeää vammojen välttämiseksi sekä kivun ja jännityksen vähentämiseksi koko kehossa. Esimerkiksi monet niveltulehduksesta kärsivät ihmiset löytävät joogan avulla helpotusta kipuun ja jäykkyyteen. Suurempi joustavuus parantaa myös kehon linjausta, mikä parantaa ryhtiä ja vähentää selkä- ja niskakipuja.

Mental Edge Joustavuus ei ole joogan edellytys – se on joogan etu! Monet ihmiset eivät pysty koskettamaan varpaitaan ensimmäisellä joogatunnillaan. Ajan myötä heidän lihaksensa, nivelsiteensä ja jänteensä pitenevät, mikä lisää notkeutta.

Lisääntynyt energia

Jooga vähentää stressiä, vapauttaa kireät lihakset ja tuo kehon tasapainoon. Nämä hyödyt eivät ainoastaan auta sinua nukkumaan paremmin, vaan ne johtavat väsymyksen vähenemiseen ja energian lisääntymiseen koko päivän ajan. Joogaajat uskovat, että harjoitus aktivoi ja tasapainottaa energiakeskuksia (”chakrat” sanskritiksi), jolloin elämänvoima (”prana” sanskritiksi) voi virrata vapaasti koko kehossa, mikä lisää yleistä elinvoimaa.

Parempi tasapaino

Joogassa harjoitetuissa asennoissa käytetään erilaisia lihaksia ja liikkeitä, jotka edistävät tasapainoa koko kehossa. Fyysinen tasapaino lisää vakautta ja koordinaatiota, mikä voi auttaa vähentämään loukkaantumisriskiä. ”Tasapainossa” oleminen viittaa myös tasapainotilaan, jonka kehosi voi palauttaa ja ylläpitää säännöllisen joogaharjoituksen avulla. Kun sisäiset järjestelmät toimivat yhdessä ja ovat tasapainossa, voidaan saavuttaa parempi terveys.

Normalisoitu ruoansulatus ja paino

Joogan yhdistelmä liikuntaa ja stressin vähentämistekniikoita auttaa tasapainottamaan koko ruoansulatusjärjestelmän toimintaa. Kaikki joogatyylit vähentävät kortisolitasoja (stressihormoni) ja polttavat samalla ylimääräisiä kaloreita. Tietyt asennot auttavat parantamaan myös ruoansulatuskanavan toimintoja ja detoksifikaatiota. Säännöllinen harjoittelu voi myös edistää insuliinin tuotantoa, mikä voi auttaa ehkäisemään tyypin II diabetesta.

Lisäksi jooga kannustaa tietoisuuteen perustuviin ruokailutottumuksiin, mikä auttaa harjoittajia valitsemaan terveellisiä ruokia, jotka edistävät hyvinvointia ja tervettä painoa.

Kivun lievittäminen

Joogan on osoitettu lievittävän tehokkaasti selkäkipuja, karpalotunnelin oireyhtymää ja päänsärkyä. Säännöllisen harjoittelun on myös osoitettu vähentävän syövän, multippeliskleroosin ja autoimmuunisairauksien uhrien kokemaa epämukavuutta. Terapeuttiset ja restoratiiviset joogatyylit voivat vähentää ja jopa poistaa kroonista kipua.

Parempi urheilusuorituskyky

Urheilulliset joogatyylit, kuten Ashtanga-, Vinyasa-, Bikram- ja Power Yoga, voivat parantaa kestävyyttäsi esimerkiksi juoksemisessa. Nämä voimakkaat lajit harjoittavat koko kehoa ja vaativat henkistä ja fyysistä voimaa pysyä liikkeessä asentojen välillä. Vaikka jooga on rasittavaa harjoittelua, sen loukkaantumisriski on pieni, koska siinä painotetaan tarkkaa linjausta ja tekniikkaa. Tämän vuoksi urheilijat voivat hyötyä suuresti ristiinharjoittelusta joogan kanssa.

Lisääntynyt luuntiheys

Jooga käyttää kehon painoa voiman rakentamiseen. Tämäntyyppinen painoa kantava harjoitus parantaa luuntiheyttäsi, mikä auttaa ehkäisemään luukadon ja osteoporoosin syntymistä. Stressitasoja vähentämällä jooga vähentää myös kehon kortisolin (stressihormoni) tuotantoa, joka voi irrottaa kalsiumia luista. Lisäksi joogan painotus linjaukseen ja tasapainoon voi johtaa luuston parempaan linjaukseen.

Parempi sydän- ja verisuoniterveys

Kaikki joogan lajit ovat hyväksi sydämelle! Säännöllinen harjoittelu laskee sykettä ja alentaa verenpainetta. Asanoiden läpi liikkuminen vahvistaa sydänlihasta, mikä auttaa sitä pumppaamaan verta tehokkaammin ja suuremmalla happimäärällä. Parantunut sydän- ja verisuoniterveys voi vähentää huomattavasti sydänsairauksien riskiä.

Hengityselinten terveys paranee

Joogan pranayamat opettavat sinua hengittämään syvään ja hitaammin. Tämä parantaa keuhkojen toimintaa ja lisää samalla jokaisella hengenvedolla sisään otetun hapen määrää. Kun keuhkot toimivat tehokkaammin, monet harjoittajat huomaavat helpotusta astmaan, stressiin ja väsymykseen.

Vahvistunut immuunijärjestelmä

Jooga stimuloi ”lepää ja sulata” -parasympaattista hermostoa (vastakohtana ”taistele tai pakene” – sympaattiselle hermostolle). Syvä rentoutuminen vahvistaa kehon immuunijärjestelmää, jolloin se pystyy torjumaan bakteerit ja virukset nopeasti ja helposti. Säännöllinen harjoittelu lisää kehosi kykyä vapauttaa myrkkyjä elimistä, mikä vahvistaa immuunijärjestelmääsi entisestään.

Joogan henkiset hyödyt

Jooga opettaa harjoittajia rentoutumaan ja hallitsemaan stressiä sekä lisää keskittymiskykyä. Säännöllinen harjoittelu vähentää lihasjännitystä, mutta se vähentää myös mielen jännitystä! Meditaation aikana opit tarkkailemaan ja hallitsemaan mieltäsi. Keskittymällä yhteen pisteeseen tietoisuutesi pääsee kulkemaan syvemmälle sisäänpäin. Se harjaannuttaa aivojasi keskittymään ja pysymään täysin tietoisina. Tämä keskittyminen voi helpottaa ahdistusta ja yliajattelua. Kirkas mieli lisää myös kykyäsi oppia ja säilyttää uutta tietoa.

Pranayama ja meditaatio auttavat kehittämään aivojen alikäytössä olevia osia. Näiden alueiden herättäminen voi lisätä intuitiotasi sekä kykyäsi olla täysin läsnä hetkessä. Kun oivalluksesi kirkastuu, näkökulmasi elämään kasvaa.

Ahdistuksen ja stressin väheneminen johtaa yleisen terveyden paranemiseen. Kun opit hidastamaan vauhtia, hengittämään syvään ja tekemään vain yhtä asiaa kerrallaan, harjoittelet mielesi keskittymään nykyhetkeen. Kun saat tietoisuutesi hengityksestäsi, voit unohtaa päivän huolenaiheet.

Joogan emotionaaliset hyödyt

Joogan ei-kilpailullinen luonne kannustaa positiivisiin ajatuksiin ja itsensä hyväksymiseen. On olemassa sanonta: ”Jooga on harjoittelua, ei täydellisyyttä”. Kun kaadut asennossa, yrität yksinkertaisesti uudelleen. Joogassa ei ole ”hyvää” tai ”huonoa” – on vain se, mitä on. Nykyhetken hyväksyminen antaa sisäisen rauhan kukoistaa.

Asentojen pitäminen pitkään voi auttaa lisäämään itsetuntoa ja armoa myös maton ulkopuolella. Se voi myös saada aikaan sisäisen hiljaisuuden, jossa luovuutesi voi kukoistaa.

Kehon ja mielen tiedostaminen auttaa sinua tulemaan paremmin sinuiksi ympäröivän maailman kanssa – ja ihmissuhteidesi kanssa. Kun opit rentoutumaan, hengittämään ja pitämään huolta itsestäsi, pystyt paremmin huolehtimaan rakkaistasi. Joogafilosofiassa korostetaan myötätuntoa sekä muita että itseäsi kohtaan, mikä voi auttaa vähentämään melodraamaa ja teeskentelyä vuorovaikutustilanteissasi.

Joogan uskolliset hyödyt

Säännöllinen joogaharjoitus luo uutta tietoisuutta omasta paikasta maailmassa. Monet harjoittajat tuntevat yhteyden kehonsa, mielensä ja henkensä välillä harjoiteltuaan jonkin aikaa. Tämä ykseys kehittyy usein ”ykseyden” tunteeksi itsessäsi sekä ympäröivän maailman kanssa. Liikkumisen, meditaation ja pranayaman avulla tulet kyvykkäämmäksi yhdistymään uudelleen todelliseen olemukseesi. Kun opit rauhoittamaan ajatustesi vaihtelut, alat kuoria pois väärien uskomusten kerroksia ja paljastat luonnollisen rauhantilasi.

Lisääntynyt tietoisuus saa monet harjoittajat tuntemaan suurempaa tarkoituksenmukaisuutta maailmassa ja lopulta henkiseen täyttymykseen.

Nauti joogan hyödyistä

Anna itsesi kokeilla erilaisia joogatunteja, kunnes löydät juuri sinulle sopivan. Älä koskaan pakota itseäsi asentoihin, äläkä tunne huonoa omaatuntoa kokeillessasi eri opettajia ja tyylejä. Kun opit rauhoittamaan mielesi ja kuuntelemaan kehoasi, saat vuosien mittaan kaikki joogan hyödyt.

Jätä kommentti