Mitä eroa on Pilateksella ja Joogalla?

Pilates ja jooga ovat kaksi liikuntamuotoa, joista lähes kaikki voivat hyötyä. Vaikka monet pitävät niitä samankaltaisina, niillä on merkittäviä eroja. Mutta kumpikin niistä voi olla myönteinen voima terveydellesi.

Mitä Pilates on?

Sekä Pilates että jooga ovat matalan rasituksen harjoituksia, mutta niissä on yksi tärkeä ero. Joogaa harjoittaessasi otat tyypillisesti jonkin asennon ja pidät sen tai siirryt toiseen asentoon. Pilateksessa otat asennon ja haastat sen jälkeen ytimesi liikuttamalla käsiäsi tai jalkojasi. Molemmat lähestymistavat lisäävät voimaa ja joustavuutta.

Pilateksen tarina alkaa sairaasta Joseph Pilatesista, joka syntyi Saksassa vuonna 1883. Hän halusi parantaa terveyttään opiskelemalla joogaa, kamppailulajeja ja muita mielen ja kehon toimintatapoja. Hän kiinnostui kehon liikkeistä enemmän ensimmäisen maailmansodan aikana työskennellessään haavoittuneiden sotilaiden parissa. Sodan jälkeen hän toi liikuntatyylinsä New Yorkiin, jossa tanssijat, näyttelijät ja urheilijat ottivat sen omakseen.

Pilates-liikkeet edellyttävät ytimen vakauttamista ennen kuin käydään läpi sarja liikerataharjoituksia. Vaikka joissakin Pilates-studioissa käytetään erityisesti suunniteltuja koneita, voit tehdä Pilatesta myös matolla ilman erityislaitteita.

Mitä on jooga?

Jooga on ikivanha henkinen harjoitus, jonka juuret ovat Intiassa. Kuntostrategiana siinä yhdistyvät fyysiset asennot (asanat) ja hengitystekniikat (pranayama). Koska joogassa on elementtejä tietoisuudesta, sitä kutsutaan joskus meditatiiviseksi liikunnaksi. Se on suosittua Yhdysvalloissa. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan joka seitsemäs aikuinen oli harrastanut sitä edellisen vuoden aikana. Noin 94 prosenttia joogaa harrastavista sanoo harrastavansa joogaa parantaakseen yleistä hyvinvointiaan.

Joogaa on monenlaista. Hathajooga, yleinen tyyppi, on hidastempoista ja sopii aloittelijoille. Muut lajit voivat olla nopeatempoisia tai vaativampia asentoja sisältäviä. Ohjaajat muokkaavat usein asentoja oppilaidensa tarpeiden mukaan.

Pilateksen hyödyt

Pilates voi:

 • Lisätä ydinvoimaa vakauden parantamiseksi
 • Parantaa ryhtiä
 • lisätä joustavuutta
 • lievittää alaselkäkipuja
 • Jotkut tutkimukset ovat myös osoittaneet, että Pilates voi auttaa painonhallinnassa.

Pilates on myös arvokas väline fyysisessä kuntoutuksessa. Eräässä 23 tutkimusta käsittäneessä katsauksessa 17 tutkimuksessa todettiin, että Pilates vähensi kipua ja työkyvyttömyyttä henkilöillä, joilla oli erilaisia sairauksia, kuten selkäkipuja, niskakipuja, skolioosia ja monisairautta.

Pilates ei ole aerobista liikuntaa. Se voi kuitenkin vähentää stressiä, mistä on hyötyä sydämelle.

Useimmissa tapauksissa Pilates on turvallista raskaana oleville naisille, senioreille ja lapsille. Aloittelijoiden kannattaa opetella sertifioidun Pilates-ohjaajan avustuksella.

Joogan hyödyt

Jooga hyödyt ovat esimerkiksi:

 • Lievittää alaselkäkipuja ja niskakipuja
 • Parantaa tasapainoa
 • Parantaa unta
 • Lievittää stressiä ja stressiin liittyviä sairauksia, kuten jännityspäänsärkyä
 • lievittää polven nivelrikon aiheuttamaa kipua.
 • Auttaa painonpudotuksessa
 • lievittää joitakin vaihdevuosien oireita

Lähes kaikki voivat harrastaa joogaa, mutta kysy ensin neuvoa lääkäriltäsi, jos sinulla on tiettyjä terveysongelmia, kuten seuraavat:

 • Selkärangan välilevyongelmat
 • Osteoporoosi
 • Veritulppariski
 • Silmäongelmat, kuten glaukooma
 • Tasapaino-ongelmat
 • Korkea verenpaine

Jos sinulla on jokin näistä sairauksista, jotkin jooga-asennot eivät ehkä sovi sinulle, mutta voit hyötyä toisista. Naiset voivat harjoittaa joogaa raskauden aikana lääkärin luvalla, mutta sinun on ehkä muutettava asentoja.

Jooga aiheuttaa vähemmän vammoja kuin voimakasvaikutteinen liikunta. Silti se voi aiheuttaa nyrjähdyksiä ja venähdyksiä erityisesti polvessa ja sääressä. Lisäksi jotkut henkilöt ovat saaneet selkärangan puristusmurtumia joogan harrastamisen jälkeen.

Kehittyneemmät asennot, kuten pää- ja lootus-asennot, ja kehittyneet tekniikat, kuten voimakas hengitys, aiheuttavat todennäköisemmin vammoja.

Niiden, joilla on glaukooma, joka aiheuttaa korkeaa silmänpainetta, tulisi välttää pää alaspäin suuntautuvia asentoja.

Jos päätät aloittaa joogan harjoittelun, opettele sertifioidulta opettajalta, jotta voit varmistaa terveytesi ja turvallisuutesi.

Kumpi on parempi jooga vai pilates?

On vaikea sanoa, sopiiko sinulle paremmin Pilates vai jooga. Jos haluat lisätä voimaa ja joustavuutta, Pilates saattaa olla parempi valinta. Jos taas haluat parantaa yleistä hyvinvointiasi, kannattaa valita jooga. Paljon riippuu kuitenkin tarjolla olevista tunneista ja ohjaajien taidoista ja pätevyydestä.

Jooga sopii miehille, mutta jotkut miehet kokevat, etteivät he ole tarpeeksi joustavia siihen. Joillakin asennoilla on erilainen vaikutus miehiin ja naisiin, mutta sekä miehet että naiset voivat hyötyä joogan harjoittelusta.

Pilateksella voi olla samanlainen ongelma miesten houkuttelemisessa, mutta on hyödyllistä muistaa, että mies keksi Pilateksen ja että Joseph Pilates kehitti monet sen periaatteista työskennellessään mallisotilaiden kanssa.

Joogan ja pilateksen erot yhteenveto

Jooga ja pilates tarjoavat molemmat eri hyötyjä. Merkittävin ero näiden kahden välillä on päällimmäinen tavoite. Jooga mahdollistaa ympäristön meditaatioon, joka mahdollisesti parantaa henkistä terveyttä. Jooga keskittyy stressin lievittämiseen. Pilates sen sijaan keskittyy edistämään hyvinvointia ja mielen tasapainoa hyödyntäen kehon hallintaa.

Ei ole pakko valita vain jompaakumpaa lajia, vaan pilateksen ja joogan yhdistäminen on myös loistava ajatus.

Jätä kommentti